Irkom IRKOLIN EXTRA - Lazura za drvo sa lakom

IRKOLIN EXTRA

LAZURA ZA DRVO SA LAKOM

IRKOLIN EXTRA

LAZURA ZA DRVO SA LAKOM

IRKOLIN EXTRA  je lazurni premaz sa lakom napravljen na bazi sintetičkih smola, svetlo stabilnih pigmenata, fungicidno-insekticidnih aditiva i odgovarajućih rastvarača. Namenjen je dekorativnoj zaštiti drveta, u eksterijeru i enterijeru (prozori, vrata, ograde, lamperija). Prodire u drvo, štiti ga i vrši njegovo nijansiranje, a u odnosu na Irkolin Classic, odlikuje se pojačanim sjajem jer poseduje lak u sebi. Ne koristi se kao podloga za Irkolin Gold jer ima veću gustinu od Classic-a  i stvara deblji film na površini drveta. Zbog velikog učešća smole i sjaja, nema mogućnost da prati kretanje drveta koje se širi i skuplja pod uticajem atmosferskih uslova,  tako da je bolji za primenu u enterijeru. Irkolin Extra pravi čvrst, krut premaz koji se nanosi četkom, krznenim valjkom ili špricem. U enterijeru se preporučuje nanošenje u 1-2 sloja, a u eksterijeru 2-3 sloja. Ukoliko se nanosi većI broj slojeva od preporučenog dolazi do gubitka transparentnosti (tekstura i godovi drveta biće slabije vidljivi).

.

Irkolin Extra obavezno treba mešati, nikako mućkati. Mućkanjem se stvaraju mehurići koji će prouzrokovati defekte u premazu. Dakle, lazura se obavezno meša, izuzetno je tečna i pigment koji sadrži u osetnoj količini, relativno brzo se taloži na dnu posude, tako da boju obavezno treba dobro promešati pre upotrebe, a tokom nanošenja, povremeno dodatno mešati, čime će se izbeći šarenilo na farbanoj drvenoj površini.  Premaz nije potrebno razređivati.

Drvo koje se prvi put tretira, odnosno koje nikada ranije nije farbano, treba malo prebrusiti brusnim papirom za drvo (120-180), a površinu zatim očistiti suvom četkom i onda nanositi premaz. . Brisanje krpom nije preporučljivo jer mogu ostati vlakna od krpe koja će tokom farbanja stvoriti neravnine. Površina koja je ranije farbana, brusi se, odstrane se viškovi starog nanosa, četkom očisti prašina, i tek tada se nanosi novi premaz. Nakon 24 časa može se obaviti drugo farbanje. Ponavlja se postupak brušenja blagim brusnim papirom za drvo jer je došlo da podizanja vlakana  iz drveta, površina se učini ravnom, četkom očisti od prašine i onda nanosi drugi sloj.

Temperatura primene: +10°C do +30°C. Ne sme se
upotrebljavati pri r.v.v. većoj od 80%, kao i po jakom suncu,
vetru, magli i kiši.
Potrošnja: 150 g/m²
Rok upotrebe: 36 meseci
Skladištenje: +5°C do +30°C. Čuvati od vlage.

 

  • Vreme sušenja između slojeva je 12 do 24 sata.
  • Izmedju svakog sloja blago brušenje (bitno je ravnomerno brusiti površinu kako se brušenjem ne bi uništio prethodni sloj i time dovelo do nejednakosti u nijansi ofarbane površine)
  • Rok upotrebe: 36 meseci od datuma proizvodnje
  • Veličine pakovanja: 0.75l, 3l
i

Tehnički listovi

p

Upozorenja

Irkolin Extra karta boja

01 bezbojni

02 bor

03 tik

04 orah

05 ebonos

07 mahagoni

08 hrast

09 palisander

10 kesten

50 crveni

52 zeleni

53 žuti

55 beli