Irkom IRKOLIN CLASSIC - tankoslojna lazura za zaštitu drveta

IRKOLIN CLASSIC

TANKOSLOJNA LAZURA ZA ZAŠTITU DRVETA

IRKOLIN CLASSIC

LAZURA ZA ZAŠTITU DRVETA

IRKOLIN CLASSIC je tankoslojni lazurni transparentni premaz bez laka koji se koristi za dekoraciju i intenzivnu dubinsku zaštitu drveta u enterijeru i eksterijeru (prozori, vrata, ograde, lamperija). Štiti drvo od vode i atmosferskih uticaja i daje mu željene estetske karakteristike. Zbog velike količine pigmenta koji sadrži, izuzetan je za nijansiranje drveta, a tečni sadržaj mu omogućava duboko prodiranje u strukturu drveta. Može se koristiti samostalno, preporučuje se u enterijeru 1-2 sloja, u eksterijeru 2-3 sloja ili kao podloga za Irkolin Gold (u tom slučaju nanosi se u samo jednom sloju u istoj nijansi kao i Irkolin Gold). Ukoliko želite nijansirati drvo može se premazati i u više slojeva od preporučenog, svaki novi naneti sloj dovešće do intenziviranja nijanse uz minimalan gubitak transparentnosti. Nanosi se četkom, krznenim valjkom ili špricem.

Irkolin Classic obavezno treba mešati, nikako mućkati. Mućkanjem se stvaraju mehurići koji će prouzrokovati defekte u premazu. Dakle, lazura se obavezno meša, izuzetno je tečna i pigment koji sadrži u osetnoj količini, relativno brzo se taloži na dnu posude, tako da boju obavezno treba dobro promešati pre upotrebe, a tokom nanošenja, povremeno dodatno mešati, čime će se izbeći šarenilo na farbanoj drvenoj površini. Irkolin Classic nije potrebno razređivati.
Drvo koje se prvi put tretira, odnosno koje nikada ranije nije farbano, treba malo prebrusiti brusnim papirom za drvo (120-180), a zatim ukloniti prašinu suvom četkom i onda nanositi dobro promešan premaz. Brisanje krpom nije preporučljivo jer mogu ostati vlakna od krpe koja će tokom farbanja stvoriti neravnine.
Površina koja je ranije farbana, brusi se, odstrane se viškovi starog nanosa, četkom očisti prašina, i tek tada se nanosi novi premaz. Irkolin Classic će duboko prodreti u drvo, dubinski ga zaštititi od plesni i insekata i postići željeno nijansiranje. Nakon 12 do 24 časa može se nanositi sledeći sloj. Ponavlja se postupak brušenja blagim brusnim papirom za drvo jer je došlo da podizanja vlakana drveta, površina se učini ravnom, četkom očisti od prašine i zatim nanosi drugi premaz. Kod ranije farbanog drveta, identičan je postupak. U situacijama gde je premazan jedan sloj Irkolinom Classic i postignuta željena dubinska zaštita i nijansiranje, u drugom sloju se može koristiti i Irkolin Gold, koji će dati odličnu površinsku zaštitu od atmosferskih uticaja, poput jakog sunca, vetra, kiše, snega i sličnog. Classic obezbeđuje odličnu vezu sa drvetom, što je Irkolin Gold-u neophodno.

Temperatura primene: +10°C do +30°C. 

Nije preporučljivo farbati pri vlažnosti vazduha većoj od 80%, kao i po jakom suncu, vetru, magli i kiši.
Pokrivnost: Pakovanje od 0,75ml pokriva 6-8m²
Rok upotrebe: 36 meseci
Skladištenje: +5°C do +30°C. Čuvati od vlage.

  • Vreme sušenja između slojeva je 12 do 24 sata.
  • Izmedju svakog sloja blago brušenje (bitno je ravnomerno brusiti površinu kako se brušenjem ne bi uništio prethodni sloj i time dovelo do nejednakosti u nijansi ofarbane površine)
  • Rok upotrebe: 36 meseci od datuma proizvodnje
  • Veličine pakovanja: 0,75l, 3l
i

Tehnički listovi

p

Upozorenja

Irkolin Classic karta boja

01 bezbojni

02 bor

03 tik

04 orah

05 ebonos

07 mahagoni

08 hrast

09 palisander

10 kesten

50 crveni

52 zeleni

53 žuti

55 beli