Irkom 3u1 Nova antika fina - boja za metal

NOVA ANTIKA FINA

BOJA ZA METAL SA SITNIM METALNIM OPILJCIMA

NOVA ANTIKA FINA

BOJA ZA METAL SA SITNIM METALNIM OPILJCIMA


IRKOM 3U1 NOVA ANTIKA FINA je brzosušiva temeljno – završna boja, sa metalnim opiljcima u sebi koji metalnoj površini pružaju efekat kovanog gvožđa. U odnosu na Novu Antiku ima finiju strukturu, sitnije metalne opiljke i posebno je prilagođena za rad sa četkom. Lakša je za rad, stoga je primerenija amaterima u odnosu na standardnu Novu Antiku zbog čega i nosi oznaku “fina”.  Koristi se za zaštitu svih metalnih površina.  U sebi sadrži antikorozivno sredstvo, osnovnu i završnu boju, sve u jednom proizvodu.  Nanosi se direktno na koroziju, potrebno je samo otkloniti grube, trošne delove korozije i zatim se može direktno naneti Nova Antika fina.  Poseduje sve karakteristike Irkom 3u1 boje uz dodatak sitnih metalnih opiljaka koji se na suncu presijavaju i daju posebnu teksturu ofarbanoj metalnoj površini.

Može se koristiti za farbanje metalnih ograda, dvorišnih kapija, terasa, metalne galanterije i slično.

Ova boja poseduje sve odgovarajuće ateste, u sebi sadrži dva blokatora korozije i pruža kvalitetnu zaštitu metala od 5 do 15 godina u raznim vremenskim uslovima.

Ono što je najbitnije jeste da se pravilno ispoštuje procedura korišćenja ovog proizvoda.

PRIMENA Irkom 3U1 NOVA ANTIKA FINA NA NOVOM METALU

Najpre se nov metal mora dobro odmastiti odmašćivačem (OB1, Odmašćivač M) ili nitro razređivačem. Ukoliko se podloga dobro ne odmasti, izvesno je da boja neće dobro prionuti, i u tom slučaju će se oljuštiti. Na čist metal, Nova Antika fina se nanosi četkom ili pištoljem, a za razliku od standardne Nove Antike sa krupnijim opiljcima, fina se može nanositi klasičnim farbanjem četkom. Preporučuje se da se velike površine farbaju špricanjem. Boju najpre treba dobro promešati (nikako mućkati), ne mešati je štapićem ili šrafcigerom, već predmetom poput lenjira, koji ima širu površinu, kako bi se pigmenti, smole, metalni opiljci i svi ostali sastojci podigli sa dna i homogenizovali. Proces mešanja je potrebno ponavljati tokom farbanja jer metalni opiljci, zbog svoje težine, teže da padnu na dno. Zbog svoje strukture Nova Antika fina prilikom nanošenja četkom zahteva da se ne razređuje. Međutim ukoliko ju je zbog njene gustine teško nanositi, možete boju razrediti R1 razređivačem maksimum do 5% jer razređenje dovodi do padanja metalnih opiljaka na dno i stvaranja neujednačenog filma kod premaza.  Prilikom farbanja pištoljem boje se razređuje R1 razređivačem maksimum do 5% uz obaveznu napomenu da dizna na pištolju mora biti 1.8-2 mm kako bi metalni opiljci mogli da prođu, dok pritisak tokom farbanja treba biti 3.2 bara na izlasku iz pištolja. Boju nanositi u dva sloja, a drugi sloj se nanosi MOKRO NA MOKRO najkasnije do 4h nakon nanošenja prvog sloja. Debljina filma od 80-120 mikrona onemogućava prodor kiseonika i pojavu korozije na metalu. Premaz je suv na dodir 30 do 60 minuta, a potpuno suv nakon 72h. Kompletno umrežavanje boje traje do 30 dana, što premazu daje izuzetnu otpornost.  Nova Antika fina se na pocinkovane metale i aluminijum nanosi direktno bez prajmera uz brušenje i obavezno dobro  odmašćivanje površine.

PRIMENA Irkom 3U1 NOVA ANTIKA FINA NA STAROM METALU ILI STARIM PREMAZIMA

Najpre se stari korodirani metal mora ocistiti od prašine i trošne korozije koja se kruni. Fina korozija moze da ostane, jer se Irkom 3u1 Nova Antika fina za nju direktno vezuje. Čišćenje površine se obavlja mehanički, šmirglom ili čeličnim četkama, a potom se prašina skida razredjivačem. Boju treba dobro promešati (nikako mućkati) kako smo već naveli, razrediti a zatim u u daljem postupku naneti isto kao na nov metal. Irkom 3u1 Nova Antika fina se nanosi na sve vrste premaza starijih od dve godine, bez obzira na kojoj su bazi (nitro ili uljanoj).  Najbitnije je da se površina prvo dobro pripremi i očisti od premaza koji se krune i spadaju. U suprotnom, boja neće dobro prionuti na površinu.

Rok upotrebe: 36 meseci od datuma proizvodnje
Pokrivnost:
Pakovanje od 1kg 6 -8  u jednom sloju
Pakovanje:
od 1kg, 3kg i 20kg

Ne zahteva specijalne uslove skladištenja.
Nanosi se direktno na rđu, nije potrebna temeljna (osnovna) boja.

Sta su najčešće greške u primeni?

  • Loše promešana boja
  • Nedovoljno nanesen sloj boje
  • Razređivanje neodgovarajućim razređivačem
i

Tehnički listovi

p

Upozorenja

Nova Antika ton karta

siva

zelena

zlatna

crna

braon

plava

svetlo siva

bordo