Ukažite nam poverenje

ISO

Irkom kvalitet

ZUZU

VODENA BOJA ZA KOŠNICE

vodena boja za košnice

Usklađivanje domaćih standarda sa evropskim koji se odnose na proizvodnju u oblasti pčelarstva i stalni napori da se život pčela učini što bezbednijim, uticali su da upotreba ekoloških boja za farbanje košnica postane uobičajena pojava. Takav pristup je olakšao put pčelinjih proizvoda do evropskih kupaca.

Prateći potrebe, fabrika boja i lakova Irkom je proizvela premaz koji odgovara evropskim standardima, ekološku vodenu boju za košnice ZU ZU, koja je po svojim karakteristikama ispred dostupnih stranih proizvoda slične namene, pri čemu je finansijski daleko pristupačnija domaćem kupcu. ZU ZU je atestirana i sertifikovana vodena boja za košnice, napravljena na bazi vodenih akrilata, punila i pigmenata, a bez sastojaka koji mogu negativno uticati na pčele. Potpuno je neškodljiva za pčelinja društva, ne ostavlja tragove na proizvodima i ne utiče na ponašanje pčela. Rastvarački premazi (uljani, nitro, poliuretanski i slične boje) imaju svojstvo da i nakon što se osuše, u dužem vremenskom periodu (do 2 godine) isparavaju i ispuštaju iz sebe neprijatne i škodljive mirise, koji imaju štetne uticaje na pčele ali i ostavljaju tragove na pčelinjim proizvodima, pa je, pored zakonskog i finansijskog aspekta, kao rezultat tog saznanja, nastala ova boja.

Treba imati u vidu da i neatestirane i nesertifikovane vodene boje predstavljaju loš izbor. Iako nemaju mirise, u sebi sadrže čitav niz po pčele štetnih sastojaka. Mnogobrojna naučna istraživanja su pokazala da je rojenje pčela prouzrokovano isparenjima iz neatestiranih boja, pa iz navedenih razloga smatramo da je naša boja ZU ZU, Vaš najbolji izbor. Boja se proizvodi u tri nijanse, beloj, plavoj i žutoj, ali se njihovim kombinovanjem može dobiti čitav spektar novih boja. Veoma je laka za upotrebu. Treba je dobro promešati (ne mućkati), a zatim naneti u dva sloja na prethodno dobro očišćenu i odmašćenu površinu. Može se naneti na novo drvo, ali i na ono koje je ranije već farbano. Brzo se suši i omogućava jednostavan i lak završetak posla. Uveče, nakon sto se pčele vrate sa paše, dovoljno je da zatvorite ulaz kosnice, jednostavno i brzo je ofarbate, bez bojazni da ćete naškoditi pčelama.